Albinele din familia Megachile

7-21 mm lungime; corpul este de culoare închisă şi este acoperit de nişte peri de un galben deschis; corpul albinelor se compune dintr-un cap lat, zona toracică şi partea posterioară (abdomen); femelele au partea posterioară a corpului aplatizată dorsal, iar pe abdomen au o serie de peri aspri bine formaţi, cu care pot transporta polenul; masculii nu prezintă aceşti ţepi; ambele inele aflate pe partea posterioară a corpului sunt îndreptate în jos; pe cap se află nişte mandibule lungi şi ascuţite; aripile sunt transparente sau au un aspect cenuşiu ca de fum; larvele au o culoare albicioasă, sunt relativ mari, nu au picioare şi se îngustează în zona abdominală.

Albinele din această familie sunt insecte solitare, adică nu trăiesc într-un grup social de insecte, cum trăiesc de exemplu albinele de miere. Ele îşi construiesc cuibul în scorburi, crăpături din ziduri şi în alte concavităţi, unde construiesc celulele pentru ouă, şi care sunt învelite în bucăţi de frunze. In fiecare din aceste celule femela depune un ou şi inserează resurse îndestulătoare de polen. În continuare femela sigilează celula cu o altă bucată de frunză. Larvele eclozate se hrănesc din proviziile de polen disponibile. La un interval anume de timp de la eclozare, larvele se înfăşoară într-un cocon şi iernează în acest stadiu de pupă. La începutul anului următor eclozează albinele tinere.

Albinele s-au extins în aproape toată lumea. Pot fi întâlnite adesea pe lângă aşezări omeneşti, respectiv grădini, un fenomen ce este cunoscut sub denumirea de ” sinantropie “.

Aceste specii de albine rup bucăţi rotunde sau semirotunde de plante. De regulă, în urma acestei acţiuni, plantele nu sunt foarte afectate. Dacă însă o plantă este astfel atacată de mai multe ori şi pierde mai mult ţesut, atunci ea poate deveni slăbită din punct de vedere fiziologic.

Deşi aceste albine sunt privite de mulţi grădinari ca fiind dăunătoare, ele sunt mai degrabă organisme folositoare, prin faptul că răspândesc polenul florilor. De aceea nu trebuie luate măsuri de combatere a lor.