Dăunători

Plosnite de pat

Plosnitele de pat fiind niste pasageri clandestini foarte buni, sunt de obicei transportate în bagaje, permitându-le sa se raspândeasca oriunde se duc sau se stabilesc oamenii.​

Capusa

Capusele sunt cei mai mari acarieni, cu o lungime cuprinsa intre 2 si 30 mm, in functie de specie si de stadiul de viata. In Romania se intalnesc 27 de specii de capuse, insa cea mai raspandita specie este Ixodes ricinus sau capusa comuna.

Tantarul

Ţânţarii nu provoacă pagube alimentelor sau materialelor, dar devin foarte supărători datorită zgomotului pe care îl fac în timpul zborului. Femelele se hrănesc cu sânge odată la 2 -3 zile, înţepăturile având efecte neplăcute.

Puricele

Puricii sunt răspândiţi în toată lumea. In natură pot fi găsiţi în cuiburile şi vizuinile animalelor gazdă sau în blana acestora. Următoarele specii de purici au un rol important în locuinţele oamenilor: puricele de pisică (Ctenocephalides felis) este cea mai des întâlnită specie în casele omeneşti.

Gandacii de bucatarie

Gândacii de bucătărie sunt nişte insecte primitive , care mai sunt cunoscute şi sub numele de „libărci”. Ei au o constituţie primitivă a corpului, ce s-a schimbat foarte puţin în ultimele 350 de milioane de ani.

Gandac de canalizare

Gândacul negru preferă un mediu cald şi umed, cu temperaturi de 20-29° C şi o umiditate relativă a aerului de cel puţin 60 %.

Gandacul rosu

Gândacul roşu este în general activ noaptea, pe timpul zilei rămânând ascuns.

Soareci

Soarecele de casă poate fi întâlnit atât în clădiri de toate tipurile, cât şi în libertate, în natură. Ei pătrund în casele oamenilor, venind mai ales din depozite şi grajduri. Populaţiile de pe câmpuri se retrag pe timp de iarnă în clădiri şi hambare, în poduri şi puţuri de aerisire şi încălzire.

 

Sobolanul

Sobolanii cenuşii sunt originari din Asia de est. Ca specie sinantropă însă, ei sunt astăzi răspândiţi în toată lumea. Prin intermediul vapoarelor drept mijloace de transport, şobolanii s-au extins până în insulele cele mai izolate.

Albine

Albinele s-au extins în aproape toată lumea. Pot fi întâlnite adesea pe lângă aşezări omeneşti, respectiv grădini, un fenomen ce este cunoscut sub denumirea de ” sinantropie “.

 

Furnici

Furnicile sunt niște fascinante insecte sociale, ce trăiesc într-o comunitate bine organizată. Din punct de vedee evolutiv și biologic , furnicile sunt o grupă de insecte foarte eficiente, ce sunt răspândite în aproape toată lumea.

 

Miriapode

Miriapodele (Myriapoda) reprezintă un taxon de artropode, care include milipede, centipede și altele. Grupul care cuprinde 13 mii de specii, în totalitate terestre.

Molia de haine

Specia este răspândită în toată lumea. Este întâlnită în casele oamenilor, pe textile de toate tipurile, precum fibre textile de provenienţă animală, ce conţin cheratină, bumbac, iuta, fibre textile ce conţin celuloză, mătase naturală sau artificială precum şi fibre textile pur sintetice.

Melcii

Melcii constituie în toată lumea o clasă foarte bogată de animale şi sunt reprezentanţi ai moluştelor (Mollusca). în toată lumea există circa 43. 000 de specii, care trăiesc atât pe uscat, cât şi în apă (ape dulci, mare) sau ca amfibieni.

Musca

Muştele pot fi găsite peste tot în lume, cu excepţia deşerturilor, a regiunilor polare şi a celor alpine de la mare altitudine. În habitatele lor pot fi întâlnite mai ales în case, apartamente, grajduri şi locuri de depozitare a gunoaielor.

 

Porumbel

Porumbeii sunt răspândiţi în aproape toată lumea. Pot fi întâlniţi în zonele urbane, unde îşi fac cuiburi în exteriorul sau interiorul clădirilor oamenilor.

Viespi

Viespi sunt insecte zburatoare ce apar in perioada sezonului cald, cu precadere la exterior. Uneori pot fi prezente si in interior, dar aceste cazuri sunt mai rare. De-a lungul anilor de experienta am identificat cuiburi de viespi in diferite zone atat din interior cat si din exterior. De exemplu ele isi fac cuib sub tigle, in pod, la streasina casei, in tevi etc.

Coronavirus

Coronavirusurile au fost descoperite la începutul anilor 1930, când a fost dovedit că bronșita infecțioasă aviară a puilor de găină a fost cauzată de un virus cunoscut acum sub numele de virusul bronșitei infecțioase aviare.

Stafilococul

Stafilococii sunt bacterii de forma rotund-ovalara (coci), gram pozitivi (se coloreaza cu colorant Gram), cu un diametru de 0,5-1,5 mm, dispusi caracteristic in gramezi (ca si ciorchinele de strugure).

Streptococ

Este un germen bacterian larg raspandit in jurul omului si animalelor cu specii saprofite patogene. Este gram pozitiv, uneori capsulat, nesporulat, de forma sferica sau ovoidala, temperatura optima de dezvoltare este de 37 grade Celsius si un pH de 7,4-7,6.

 

Pneumococ

Este unul dintre germenii bacterieni sensibili. El supravietuieste inglobat in materii organice in conditii deosebite de uscare, liofilizare sau congelare la -70 grade Celsius si la adapost de lumina cateva luni.

 

Bacilul botulinic

Este un germene saprofit cu larga raspandire in natura si deseori raspandit in intestinul animalelor si al omului, este gram pozitiv, necapsulat, sporulat.

Meningococul

Este un germen deosebit de sensibil, care nu poate supravietui in mediul extern mai mult de 2-3 zile inglobat in mucozitati.