Miriapode

Miriapodele (Myriapoda) reprezintă un taxon de artropode, care include milipede, centipede și altele. Grupul care cuprinde 13 mii de specii, în totalitate terestre. Deși numele lor sugerează că aceștia au peste mii de picioare, numărul membrelor variază de la 10 până la cca 750, dar se întâlnesc specii care au și mai puțin de 10 picioare. Corpul este alungit, lungimea lui variind între câțiva milimetri și 30 cm. Cand discutam despre miriapode discutam despre insecte care au ”mii de picioare”. Bineinteles, este o idee, ele nu au o mie de picioare ci foarte multe. Dintre aceste artropode regăsim milipedele, centipedele și altele. În total, acest grup de insecte are în componența sa peste 13 mii de specii cunoscute, toate terestre.

Numărul ”picioarelor” variză de la 10 până la aproximativ 750 (cum este miriapodul Illacme plenipes – ordin Siphonophorida, familia Siphonorhinidae- regăsit în regiunea centrală a statului american California). Există și câteva specii care au chiar mai puțin de 10 membre. Ca dimensiune variază de asemenea foarte mult, de la insecte aproape microscopice până la 30 cm lungime.

Corpul miriapodelor este format din mixocelul, cavitatea interna a acestuia, sistemul nervos (care contine de asemenea un creier si are un lant nervos), o inima tubulara dorsala, vase sangvine, trahei si un tub digestiv si anus.

Miriapodele se regasesc pe tot globul nostru dar frecvența cea mai mare o au în pădurile umede unde ajută la descompunerea resturilor vegetale. De asemenea, acestea mai sunt întâlnite și în locuri precum pășunile sau orice habitat semi-arid, poate chiar și un habitat precum deșertul. Puteți întâlni miriapode și la mare, un procent foarte mic dintre aceste specii se găsește și pe litoral.

Miriapodele nu sunt considerate periculoase pentru om, unele specii secretă totuși substanțe toxicece pot irita pielea. De asemenea, unele miriapode mai mari pot mușca omul. Miriapodele sunt impartite in patru clase: Chilopoda, Diplopoda, Pauropoda si Symphyla. Aceste clase au si caracteristici diferite, cum de exemplu chilopoda sunt foarte rapide, pradatori, cele din clasa diplopoda sunt mai lente si se hranesc doar cu vegetatie in descopunere. Cele din clasa Pauropoda sunt extrem de mici, au intre 0.5 si 2 mm lungime.

Miriapodele daca ajung in casa nu reusesc sa supravietuiasca mult, asadar daca ati vazut cateva, cel mai probabil le-ati vazut moarte. Asadar prevenirea in interior nu isi are rostul. Trebuie sa aveti grija, pe langa casa, curte, sa identificati toate zonele umede sau care ar putea tine umezeala, sub lemne, zone cu frunza multa sau vegetatie taiata, etc. De asemenea, ca pentru orice alta insecta, izolarea buna a casei, acoperirea crapaturilor, etc opreste accesul daunatorilor nedoriti. Unele persoane s-au plans ca vin astfel de insecte prin baie, bineinteles, mediul umed este prielnic pentru ei, asadar, o dezinsectie la nivelul intregului bloc ar fi o solutie.