Femelele au 22-30 mm lungime; masculii au 21-25 mm lungime; au o culoare roşie respectiv maro închis până la negru; corp tipic aplatizat; forma corpului rotunjită; aripile la masculi acoperă aproximativ 2/3 din partea posterioară a corpului, pe când la femele nu mai există decât nişte mici rămăşiţe ale aripilor iniţiale; au două antene lungi ca două fire, compuse din mai multe părţi.
Gândacul negru de bucătărie preferă un mediu cald şi umed, cu temperaturi de 20-29° C şi o umiditate relativă a aerului de cel puţin 60 %. În condiţii optime, gândacii din această specie se reproduc pe tot parcursul anului. Capsulele de ouă (ootecă) produse de femelă sunt colorate roşu — maro până la negru, conţin aproximativ câte 16 ouă şi sunt purtate de femelă timp de cinci zile. Apoi sunt depuse într-un loc ferit şi cald. După o perioadă de dezvoltare de 42-81 de zile, larvele tinere ies din ouă, ele urmând a năpârli de şapte ori până a ajunge la maturitatea sexuală. Durata dezvoltării lor depinde mult de temperatură şi este de 4-18 luni. Animalele adulte au o speranţă de viaţă de 5-6 luni. În timpul vieţii o femelă produce aproximativ 70-190 de ouă. Specia atinge o viteză de deplasare de 1,5 m/s (5,4 km/h) şi este astfel deţinătoarea recordului la viteză pentru insecte.
Se presupune că gândacul negru de bucătărie este originar din zona tropicală şi subtropicală a Asiei de sud, de unde s-a răspândit în întreaga lume. în ziua de azi, specia poate fi găsită oriunde în lume, mai puţin în Arctica şi Antarctica. Poate fi găsită în hoteluri şi medii ce ţin de gastronomie, în bucătării de restaurante, cămine, spitale, brutării, grădini zoologice, sere şi toalete publice.
Interventii Non-stop/Evaluare gratuita